سختی: 2/5 تا 4/5 وزن مخصوص: 2/6 تا2/8 شکست نور: 1/5 تا 1/7
مروارید از ماده اولیه ای بنام مادر مروارید که کربنات کلسیم است و از ماده ی آلی دیگری به نام ” کنچولین” تشکیل می گردد که به صورت لایه های بسیار نازک و متحدالمرکزی دور هسته جسم بیگانه ای مانند شن ریز از صدف ترشح می شود و انعکاس نور از این لایه های انباشته، درخشش رنگین کمانی مخصوصی ایجاد می کند، که به آن “جلای مرواریدی” می گویند. با اینکه درجه سختی دانه مروارید پایین است، شکستن و خرد کردن آن ، به علت ساختار توده ای اش سخت است. عمر مروارید بیش از صد و پنجاه سال نیست و خشکی و رطوبت هر دو برای دانه های مروارید مضر است. همچنین آتش و حتی گرمای بیش از انداره ی بدن می تواند سبب شود تا آب موجود در ماده کنچولین از بین برود و عمر مروارید کوتاه شود. مروارید های طبیعی و حتی پرورشی را باید جدا از سایر جواهرات نگاه داشت زیرا به محض تماس یا طلا، برلیان،یاقوت و سایر جواهرات سخت خراش خواهد خورد. اگر مروارید در محیطی خشک نگهداری شود باید مراقب از دست دادن آب طبیعی در آن بود زیرا کاهش آب باعث از بین رفتن و نغییر رنگ آن می شود لذا بهتر است که مروارید ها را به طور منظم در آب شور قرار داده و توصیه می شود که انسان تب دار از آن استفاده نکند. همچنین تماس آن با کثیفی، اسید ها، مواد آرایشی، اسپری و عطرها در دوام و جلای مروارید اثر منفی میگذارد و سبب می شود مروارید مات و بی جلا گردد و سپس ترک خورده و سرانجام پوسته پوسته گردد.
مروارید را باید بعد از استفاده بر روی پوست بدن در آب ولرم شسته و با پارچه ی نرم خشک کرد تا قطرات عرق و چربی بدن از روی آن زدوده شود همچنین میان دانه های مروارید در نخ باید با گره های ظریفی فاصله انداخت تا از ساییده شدن مروارید ها به یکدیگر در طول زمان جلوگیری نمود. ارزش مروارید بستگی به سایز و اندازه، شکل، درخشش و کیفیت سطح آن دارد. که دانه های کاملا مدور با درخشش یکسان در تمام نقاط سطح دارای ارزش بیشتری هستند. مروارید های نیمه کروی و یا مروارید هایی که یک طرف آن مسطح است به مروارید های ” دکمه ای” و مروارید هایی که دارای شکل و فرم نا منظم هستند، مروارید های “باروک” خوانده می شوند. مرغوبترین مروارید های دنیا از خلیج فارس بدست می آید و در رنگ های صورتی، سفید شیری، کرم، طلایی، سبز، آبی و سیاه یافت می شود. تنوع رنگ مروارید به نوع نرم تن (صدف) آب محل زیست و دمای آن بستگی دارد. واژه مروارید معمولا به مروارید های طبیعی اطلاق میشود و مروارید هایی که با روش مصنوعی و یا به کمک انسان تولید می شوند به عنوان مروارید پرورشی نامگذاری شده اند.